Politie ! Het woord alleen al jaagt veel leerlingen schrik aan.

Want politie staat voor bekeuringen, boetes, straffen, …

Maar de politie doet zoveel meer dan dat.

We nemen de bus en gaan naar het hoofdbureau van de politie van Gen

Aan het onthaal worden we opgehaald door de verantwoordelijke van de educatieve werking. Met haar badge mogen we binnen in het gebouw.

We ontmoeten een man die deel uitmaakt van de ‘Draken’, dit is  de fietsbrigade van de Gentse politie. Hij geeft ons uitleg over zijn opdracht en toont ons alle functies van zijn speciale fiets.

Hij maakt ons ook alle voordelen van de fiets duidelijk: het gaat sneller in het drukke stadsverkeer, het is gezonder en milieuvriendelijker en de fiets maakt minder lawaai.

fullsizeoutput_4f8

Hij vraagt wie van ons een fiets heeft en wijst ons op het belang van een veilige fiets: elke fiets moet een voor- en achterlicht hebben, een bel en goed werkende remmen. Als je lichten niet werken, kan je een boete krijgen van 55 euro. Het is ook goed dat je een fietshelm draagt in het verkeer. Safety first!

fullsizeoutput_4ff

 

Elke agent draagt een wapengordel. Die weegt heel zwaar. De agent toont ons de verschillende wapens die hij bij heeft. We zien een matrak, een pistool met echte kogels, pepperspray en handboeien. Het is trouwens verboden om pepperspray bij te hebben, enkel de politie mag dat.

 

Er werken 1200 agenten bij de Gentse politie. De meeste agenten dragen een uniform, maar je hebt ook agenten in burger, die dragen gewone kleren. Sommige agenten rijden met de fiets, andere met een motor of een auto. Er zijn ook combi’s.

Daarna gaan we verder naar de ruimte waar de vingerafdrukken en de foto’s van verdachten worden genomen. We krijgen uitleg over dit proces en mogen zelf ook eens onze vingers op het toestel leggen en poseren voor een foto.

Iedereen heeft een unieke vingerafdruk, zelfs bij een identieke tweeling verschilt de vingerafdruk.

Alle vingerafdrukken van verdachten zitten in de computer, zo kan men de sporen die men vindt bij een misdrijf vergelijken met de vingerafdrukken die in de computer zitten. Als een verdachte wordt opgepakt doet de politie 3 dingen: vingerafdrukken nemen, foto’s nemen en een persoonsbeschrijving opmaken.

fullsizeoutput_50d fullsizeoutput_503 fullsizeoutput_4f7

Wij zijn  erg onder de indruk!

Het was alweer een boeiende uitstap die ons een goed beeld van de politie heeft gegeven!