Woonzorgcentrum De Vijvers schenkt oude bedden als lesmateriaal aan scholen

unnamed

 

 

 

 

Woonzorgcentrum De Vijvers van OCMW Gent schenkt 36 bedden, die nog in goede staat zijn, aan 8 scholen uit het Gentse. Zij gebruiken de bedden als didactisch materiaal bij de opleidingen voor zorgkundige en verpleegkundige. Zo verlopen de lessen een stuk vlotter en krijgen de leerlingen een realistischer opleiding wat toekomstige werkgevers, zoals de OCMW-woonzorgcentra, dan weer ten goede komt. Een win-winsituatie dus voor alle partijen.

 

Woonzorgcentrum (wzc) De Vijvers is zijn beddenbestand over een 3-tal jaar aan het vernieuwen. Vorig jaar zijn er op die manier een 40-tal oude bedden aan andere woonzorgcentra geschonken. Dit jaar verving De Vijvers opnieuw een aantal oude bedden.

 

Al vlug sprong Farida Matthys, lesgever en stagebegeleider bij het KTA Groenkouter uit Sint-Amandsberg, op de kar. “Tijdens de stage van mijn leerlingen in De Vijvers vernam ik dat ze opnieuw oude bedden wegschonken. Ik suggereerde dat de oude bedden nog een tweede zinvol leven konden hebben als lesmateriaal in scholen als de onze.”

 

Samenwerking belangrijk

 

Een goed idee, vonden ze bij De Vijvers, en daarop contacteerden ze alle scholen uit de regio. “Wij hechten veel belang aan samenwerking met buurtpartners, waaronder ook  scholen. In De Vijvers bijvoorbeeld liepen dit schooljaar niet minder dan 130 studenten stage in verschillende disciplines. Als wij de scholen aan gratis lesmateriaal kunnen helpen, dan gaan we daar ook graag op in”, stelt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

 

Uitverkocht

 

In een mum van tijd waren de tweedehandsbedden van De Vijvers ‘uitverkocht’. Edugo, de stedelijke VIP-school, HOGent, KTA Groenkouter, Atheneum Campus Kompas, Bond Moyson, Technisch Atheneum Merelbeke en het Koninklijk Lyceum gingen op het aanbod in. Samen goed voor 36 bedden.

 

In goede staat

 

“De bedden die we weggeven, zijn ongeveer 20 jaar oud en voldoen niet allemaal meer aan de eisen voor verzorging van ouderen. Maar ze zijn wel nog in goede staat. Het zou zonde zijn om ze weg te gooien. Voor een opleiding zijn ze zeker nog geschikt ”, stipt directeur Dirk Beyens van De Vijvers aan.

 

Realistische opstelling

 

Dat beaamt ook Farida Matthys van het KTA Groenkouter. “In onze school moesten we ons behelpen met afdankertjes uit het leger. De bedden die we nu krijgen, beantwoorden veel meer aan wat onze leerlingen later op het werkveld kunnen verwachten.  Met een echt realistische opstelling van een verzorgingsbed, vlot verstelbaar in hoogte en laagte, waarbij onze leerlingen ook leren werken met een bedgalg en onrusthekken. Dat we die bedden ook nog eens gratis krijgen, is mooi meegnenomen!”