Op dinsdag 26 januari zijn wij 5 handel en 5 kantoor naar de rechtbank geweest.

Toevallig was er een assisen zaak bezig.  De zitting ging voornamelijk over een moord waarvan ze 2 jaar lang dachten dat het om een zelfmoord ging. Maar het bleek niet zo te zijn. De moordenaars Cindy De Laet (34) en Brigitte Van Raemdonck (46) zaten  links van ons. Ondertussen hebben ze elk 30 jaar gevangenisstraf gekregen.

We zijn ook naar de politierechtbank geweest. Daar waren veel verkeer overtreders aanwezig. De rechter kon verschillende conclusies trekken o.a.: geld boetes met opdeciemen(het bedrag x6), afbetalingsschijf, rijbewijs voor een bepaalde periode in beslag nemen, gevangenisstraf, uitstel van beslissing…

De advocate heeft ons veel geïnformeerd, 1 van ons mocht de toga aandoen.

Daarna zijn we langs bij de vrederechter geweest. Zijn functie is mensen doen verzoenen met elkaar waarbij er geen advocaat of procureur nodig is. Hier gaat het dan wel meestal over  problemen om het huur te betalen of een factuur die niet betaald is tussen een bedrijf en een klant. De rechter roept namen van de beklaagden indien ze aanwezig is. Toen wij daar waren ging er een verzoening door tussen een Turkse huisbaas die niet content was met zijn huurder. De rechter luisterde naar de beide kanten. Hij had 2 keuzes namelijk: de huurder buiten het huis te zetten of hem nog de kans en tijd te geven om het omstandigheden te verbeteren. Hij ging ze per brief op de hoogte houden. Toen de klokken 11uur sloeg dan ging het bomalarm af.  Heel het gebouw werd ontruimd. En dus gingen we maar terug naar ons warme huis (school). Het was een onvergetelijke uitstap.

Met dank aan de leerkrachten die mee gingen.