2Nijverheid A  19 oktober 2015

Vorige week was het een poolklimaat, maar vandaag hadden we geluk: geen wind, lekker zacht.

En die kleuren! De natuur is rood, geel, oranje…prachtig.

Met een beetje mist erbij wordt het helemaal geheimzinnig.

 

Arsen, Cihat, Vaydin, Krasimir en Enes wandelen met mij naar het hart van Gent. Net als vorige week toon ik de prachtige burgerwoningen aan de Land Van Waaslaan, met hun versieringen en grappigheden; kijk maar naar de foto’s, het is speciaal. De Patrijspoortstijl, ken je dat? Dat is een bouwstijl met elementen uit passagiersschepen uit de jaren dertig: ronde vensters, ijzeren handgrepen.

Later bereiken we het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg. Dat is een Werelderfgoed! Het staat op de lijst van de UNESCO. Nu is het wel speciaal ook. Het is net een Middeleeuwse stad binnen een muur. Met dit verschil: het is in 1875 gebouwd.

De oudste muren van Gent vind je aan de Sint-Baafsabdij, vlakbij de kerk van Sint-Macharius. (die meneer is de heilige tegen de pest). De muren van die abdij zijn wel 10 eeuwen oud. De refter is nog intact, het is een enorme zaal. We kunnen er niet in, maar wel er naast. Vlakbij komen Schelde en Leie bij elkaar en worden ‘Schelde’. Samen stromen ze naar de zee. Ik heb ooit de bronnen van beide rivieren bezocht. De Leie in Lisbourg (in Frankrijk) en de Schelde in Gouy (ook in Frankrijk).

Wist je dat het zwembad Van Eyck het oudste van Europa is?

Dat lelijke gebouw is van Belgacom (Proximus) en gebouwd in de jaren zeventig, toen dergelijke monsters nog konden.

We bezoeken de mooie Sint-Baafskathedraal; wat staan hier veel marmeren beelden. Een man speelt op zijn harp en verkoopt cd’s. Een skelet in koper zit achter de hoek op een stoel. Dode bisschoppen liggen begraven in de kerk, sommigen zelfs boven de grond. Eéntje heeft zelfs een wrat op zijn beeld.

Het Belfort is ook wel indrukwekkend. We klimmen naar 63 m en zelfs hoger, tot 70 m. Daar is de klokkenkamer. Het uitzicht is onvergetelijk. Wat staan die huizen hier dicht bij elkaar. Een rommeltje, scheef en schots. Mensen zijn wel klein, hé, van hier gezien. De leraar zegt dat je vanop de draak de Eiffeltoren kan zien. Geloof dat en drink pompwater, hé. Dat kan niet, de wereld is rond.

Na deze moeilijke beklimming (274 treden ) gaan we een koekske eten bij Chaplin. Het is duur, maar lekker.

We wandelen snel snel over de Vrijdagmarkt naar Sint-Jacobs en naar de Dampuurte, en zo naar onze geliefde school in de Crickstraat terug.

 

Meneer Dhoore