Gent is een mooie, historische, levendige stad. Een bezoekje loont dus zeker de moeite !

 

We bezoeken het Gravensteen.

Het Gravensteen is middeleeuws kasteel midden in het historische centrum.

Het is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem en daardoor een bijzondere bezienswaardigheid.

Het Gravensteen is een belangrijke toeristische troef voor de stad.

De oorspronkelijke burcht werd omstreeks 1180 gebouwd door de graaf van Vlaanderen Filips van den Elzas. De graven van Vlaanderen verbleven er tot in de 14de eeuw, maar zochten daarna andere oorden op.

Het einde van de middeleeuwen betekende tevens het einde van het militaire belang van een versterkte burcht als verdedigingsmiddel.

Het gebouw werd daarna gebruikt als muntslagerij en werd vooral berucht als gevangenis en gerechtshof. Het Gravensteen bezit nu nog een heel uitgebreide collectie middeleeuwse foltertuigen.

Na een klimtocht via smalle stenen trappen komen we aan in de folterkamer.

We krijgen spontaan rillingen bij het zien van al die marteltuigen. Wat moet dat een vreselijke tijd geweest zijn !

In de 19de eeuw werd het Gravensteen door een industrieel omgetoverd in een fabriekscomplex met katoenspinnerijen en ateliers voor metaalconstructie.

De industriële werkzaamheden eisten hun tol en leidden tot het verval van de burcht.

Op het einde van de 19de eeuw verhuisde men de industriële activiteiten naar de rand van de stad en het Gravensteen bleef troosteloos en vervallen achter. De resten van de middeleeuwse burcht werden blootgelegd en bleken in erbarmelijke staat.

Niets leek de sloophamer nog in de weg te staan, maar de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent besliste er anders over en het middeleeuwse kasteel werd gerestaureerd om de stad luister bij te zetten.

Gelukkig maar, want dit is toch een stukje boeiende geschiedenis dat niet verloren mag gaan.

We zijn blij dat we zoveel gezien en geleerd hebben !