Op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 februari zijn de leerlingen van 7 interieur naar de opleiding CNC – programmeren gegaan in het opleidingcentrum van de VDAB in Wondelgem. Door het gebrek aan een CNC – machine op school is dit een goed alternatief om de leerplandoelstellingen voor 7 interieur te realiseren.

De leerlingen werden ontvangen in de werkplaats voor een eerste kennismaking met twee types van CNC – machines, namelijk een vier -assige en een vijf -assige model. Later op de ochtend zullen zij wel het verschil tussen de beide aanleren. Nadien mochten wij naar een groot computerlokaal gaan en kregen wij daar een uitgebreide voorstelling via powerpoint, van wat eigenlijk een CNC (computer numberical code) allemaal kan(of niet) kan.

Deze opleiding is mooi uitgewerkt met een duidelijke cursus die bestaat uit verschillende oefeningen. Alleen is er nog geen duidelijk schema of stappenplan van hoe exact te programmeren. Deze zal in de volgende lessen besproken worden en tevens gemaakt worden door de leerlingen zelf.

Tijdens de volledige opleiding ging het telkens van eerst te volgen op de beamer (de verschillende stappen per oefening) en vervolgens zelf deze oefening uit te voeren. Nadien werden de opdrachten via de computer verstuurd naar de machine, waar aldaar de eventuele fouten werden opgezocht. Bij de eerste oefening waren nog enkele foutjes, maar naar het einde van de opleiding ging dit vrij goed! Uiteindelijk hebben de leerlingen tien oefeningen gemaakt op de CNC. Deze liggen vanaf volgende week op school.

Onze leerlingen gedroegen zich heel voorbeeldig en waren steeds vriendelijk tegenover de leerkracht! Ik vind dat dit een dikke pluim verdiend!

Deze opleiding is nog steeds een meerwaarde voor onze school en is voor herhaling vatbaar! Maar normaal gezien (als alles vlot blijft verlopen) zal tegen volgende schooljaar deze opleiding niet meer nodig zijn omdat wijzelf een CNC -vijf a