Verslag pedagogische uitstap RTC -opleiding “Veilig werken op hoogte – rolsteiger”.

 

Deze ochtend waren onze leerlingen van 6 hout en 7 interieur één voor één op tijd aangekomen in het treinstation van Gent -Dampoort.

Wij vertrokken vandaag namelijk naar een RTC (regionaal technisch centrum) opleiding voor veilig werken op hoogte en specifiek voor de module van rolsteiger.

Een rolsteiger is dus een stelling op wielen die tot 12 meter hoog kan opgesteld worden. Dit is een handig stuk gereedschap om hoogtewerken mee uit te voeren. Hetgeen onze leerlingen in hun verder carrière nog dikwijls gaan gebruiken.

Omstreeks acht uur kwam de trein aangereden met dus vijf minuten vertraging, iets wat niet meegerekend was in mijn strak schema van de dag! Eenmaal vertrokken ging het er rustig aan toe bij de leerlingen. Het was blijkbaar voor sommigen nog vroeg in de ochtend om een gesprek aan te knopen met andere leerlingen. Rond twintig na acht waren wij in het station van Sint-Niklaas aangekomen en konden wij onze tocht te voet verder zetten. Volgens GPS was dit een tochtje van zeventien minuten. Echter hebben wij er met een vlot tempo toch een half uur over gedaan! Gelukkig, wanneer wij eenmaal aangekomen waren was onze leerkracht van dienst niet boos en begreep hij de situatie van de Belgische spoorwegen.

Na een voorstelling van de heer Stuvens Danny kregen wij in de voormiddag een uitgebreide theorie -opleiding met een dikke cursus in boekvorm en andere geschenken zoals een paperblok en een balpen van het RTC. Na de lessen was het tijd voor een middaglunch op het VTS van Sint-Niklaas, de school waar de opleiding door ging.

In de namiddag was de tijd aangebroken voor de woorden in daden te zetten en alles wat er theorie gegeven was eens in praktijk om te zetten.

De leerlingen werden in twee groepen verdeeld van vier en vijf leerlingen. Daar mocht elke groep een rolsteiger opzetten volgens op -en afbraakschema. Wanneer de rolsteigers opgebouwd waren, mochten zij deze opnieuw afbreken en vervolgens wisselen van opstelling. Zo herhaalden zij de oefening en had elk team eens de respectievelijke stelling opgesteld. Nadien was de tijd aangebroken om alles netjes terug op zijn plaats te stockeren en de terugtocht aan te vangen naar Gent -Dampoort.

Het was een leuke zonnige dag (gelukkig geen regen!) met niets anders dan leuke gezichten en goede vriendschappen. De grootste wens voor een leerkracht om zo’n toffe leerlingen te hebben waarmee je op uitstap kan gaan! Op naar de volgende…