Vandaag gaan we terug in de tijd.

We gaan naar de ‘School van toen’ en zien hoe het er vroeger aan toe ging in een school.    We krijgen eerst wat uitleg in de aankomsthal. Overal staan glazen kasten vol oud schoolmateriaal.

1

Nadat we mooi in rijen van twee waren gaan staan, neemt de gids ons mee naar het oude klaslokaal.

Daar krijgen we een griffel en een lei en we schrijven er de woorden griffel, lei, stofjas en klompen op. We leren wat een telraam is en hoe de leerkrachten vroeger de leerlingen straften. Wat doet het pijn om op je knieën in klompen te zitten! De klas hangt vol met mooie prenten en platen. Deze werden vroeger gebruikt om verhalen te vertellen en de kinderen te informeren over de wereld, godsdienst en geschiedenis.

2 3

We leren dat de kinderen vroeger vaak eerst de hele dag moesten werken in de fabriek. Pas ’s avonds gingen ze naar de avondschool. Daar droegen ze een stofjas en klompen. De meisjes leerden op school ook naaien en strijken. Aangezien de mensen vroeger geen douche of bad hadden in huis, waren er op school ook stortbaden. Elke vrijdag moesten de leerlingen zich wassen op school. Op zaterdag konden de mensen uit de buurt dan gebruik maken van de buurtdouches.

We vonden het alweer een leerrijke uitstap.