Opleiding ‘Labo Houttechnologie’.

Deze opleiding is doorgegaan op dinsdag 11 maart 2014.

De leerlingen werden uitgenodigd om naar de Hogeschool Gent te gaan in de Valetin vaerwijckweg 1 (vroegere BME-CTL Voskenslaan). De leerlingen werden opgevangen door Arens Morina die de leerkracht -begeleider was voor de opleiding die dag. In de afdeling practicum hout kregen zij een vriendelijke ontvangst met informatie over de Hogeschool en de mogelijke doorgroeimogelijkheden aldaar. Vervolgens werd een woordje uitleg gegeven van het verloop van de dag.

In de voormiddag gingen de leerlingen alles zien over automatisatie in de houtsector. Namelijk het CNC -frezen en werken met een nieuw ontwerpprogramma voor het vervaardigen en creëren van verschillende trapvormen. Dus eerst een trap ontwerpen met het programma Staircon en vervolgens plotten of afdrukken van de gerealiseerde ontwerpen. Nadien was er een basis -opleiding CNC voor de trap en zijn verschillende onderdelen.

Als de trap volledig gemaakt was, was het tijd voor een middagpauze. Daar kreeg elke leerling gratis een warme maaltijd aangeboden. Vrij van keuze gerecht. Dat zie ik andere opleidingcentra nog niet doen!

In de namiddag stond alles in het teken van de eindafwerking. Dus het vernissen en/of lakken van de verschillende traponderdelen. Opnieuw werd er van elk onderdeel of gereedschap een mooie presentatie gegeven. Dus de spuitcabine, de verven of vernissen of oliën en zelfs de spuitpistolen. Na zelf zijn verf gemaakt te hebben (viscositeit meten, harder toevoegen,enz.) mocht iedere leerling individueel een onderdeel van de trap spuiten met een bovenbeker. Vervolgens laten drogen en tussenschuren met schuursponsjes. Het laatste werkstuk van de dag was het vervaardigen van enkele stalen die behandeld zouden worden met een oliebasis -eindafwerking.

In de late namiddag was de tijd aangebroken om met een vriendelijk afscheid terug naar huis te gaan. Deze opleiding was een toffe ervaring, die zeker naar de toekomst toe, voor herhaling vatbaar is!

Alvast een woordje van dank aan Arens Morina voor de mooi foto’s en alle informatie betreffende de opleidingsdag.