Kantlijmen

Deze opleiding ging door op maandag 10 en donderdag 13 Februari in het opleidingcentrum VDAB in Wondelgem. De klas was verplicht om verdeeld te worden over beide dagen in groepjes van maximum 4 personen. De reden was dat het anders te druk is om een degelijke werking aan te tonen op dit toestel.

Een kantlijmer is een machine die op de zijden van een plaat alle soorten van afwerkingslatten kan verlijmen. Dit kan gaan van Melamine -stroken tot massief fineer -of latten tot 4 millimeter dik. Enkele voorbeelden zijn keukenkasten, opbergkasten, TV -meubelen, enz.

Onze ‘leerkracht’ was Gert Stevens, een professioneel vakman op het gebied van kantlijmen en andere machines bij de VDAB. De indeling van beide dagen was identiek, namelijk beginnen met een introductie gevolgd door een powerpoint over wat er allemaal mogelijk is met de verschillende types van kantlijmers. Na de ochtendpauze van ongeveer 15 minuten gingen wij over naar het praktijkgedeelte, bekijken van de machine zelf en al zijn aggregaten. Na een uitgebreide uitleg van alle werkende onderdelen en zijn veiligheden mochten wij overgaan tot het instellen van de eenvoudige melamine -stroken en ALS -banden (opgerond en 2 mm. dik). Nadien was het tijd voor een lange middagpauze in de grote refter van het opleidingcentrum. Daar kon je van alles krijgen om te eten -en te drinken. Na de pauze herhaalde de les zich met het uitleggen en voorbereiden van de kantlijmer voor het verlijmen van fineerstroken. Dit was steeds een totaal andere toepassing dan de voorgaande instelling. Als laatste demonstratie mochten de leerlingen de machine klaarstellen voor het verlijmen van massieve latten op een plaat. Alle voorbereidend werk was ook voor hen. Dus verzagen van latten en platen tot zelf inwrijven van een primer op Laminaatfineer. Nadien alle instellingen uitvoeren die hen door Gert voorvertoond waren. Om tenslotte het aanbrengen van de massieve latten zelf. Als laatste bewerking mocht men nogmaals deze machine aanpassen voor het rondfrezen van de opronding aan de zijkanten. Zo was de dag telkens gevuld van 8 uur tot 16 uur in de namiddag. En wat vooral belangrijk was, is dat de leerlingen een praktische ervaring rijker zijn en met een certificaat over de gevolgde opleiding naar huis gaan.