04
mrt
2020

Uitstap 3ei 3 maart Niko en Campo

by admin | no comments | Schoolactiviteiten 2019-2020

Op dinsdag 3 maart gingen we op educatieve uitstap met het 3de jaar elektrische installaties. 

In de voormiddag trokken we met de GO!-bus richting ‘Niko’-fabriek. 

We werden daar hartelijk verwelkomd met een drankje en de voorstelling van de geschiedenis van de fabriek en de vele uitdagingen die resten op vlak van domotica.
Vervolgens konden we het volledige productieproces in de fabriek aanschouwen. Het werd duidelijk hoe de schakelaars waar we in de praktijk mee werken tot stand komen. Van thermoharders(korrels) en thermoplasten(korrels) worden de isolatiedelen van de schakelaars via matrijzen gedrukt en van banden koper- en andere metalen maakt men de elektrische onderdelen en vijsjes. 
De rondleiding verliep uitstekend dankzij de uitvoerige uitleg van de ervaren gids Luc Hermans.
Tijdens de nabespreking waren er enkele Niko-prijsvragen en Anthony en Remzi wisten hierop de goede antwoorden te formuleren. Ze wonnen een wintermuts van … ‘Niko’!

Na een korte middagpauze bezochten we de tentoonstelling rond Panamarenko. Er werden heel wat foto’s genomen als inspiratie voor de komende soldeerweken waar de leerlingen een eigen “ark van Panamarenko” zullen maken. De gelaste, gemonteerde, geplakte constructies die het midden houden tussen fantasie en werkelijkheid brachten sommige leerlingen aan het twijfelen: “Kan die man echt vliegen met 10 motoren aan zijn armen gemonteerd?” , “Als dat vliegtuig in papier gemaakt is, kan dat dan tóch echt vliegen?”.

Het werd een zeer geslaagde uitstap waarvan we vermoeden dat het belangrijkste doel werd bereikt: de leerlingen hebben nu duidelijk voor ogen waar dé/onze/hún ‘Niko’-schakelaars vandaan komen en daarbovenop kregen ze een vleugeltje kunst en cultuur in een technisch-mechanisch jasje aangeboden!

Leo Van Dingenen en Jan R.

Concreet technisch zien van waar onze schakelaars komen en daarnaast een klein vleugje kunst en cultuur verweven in technische- en mechanische creatieve nonsens…

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *