12
jun
2019

Slotevenement ‘Uitgelezen op school’

by admin | no comments | Schoolactiviteiten 2018-2019

6 juni ’19

Gedurende heel het schooljaar namen al onze 4 BSO klassen voor de tweede keer deel aan het project ‘Uitgelezen op school’.

Dit schooljaar lazen we eerst het boek ‘Bede aan de Zee’ van Khaled Hosseini. De schrijver haalde inspiratie voor het boek uit het vreselijke beeld van de kleine Aylan, de drie jaar oude Syrische jongen met een Koerdische etnische achtergrond wiens beeld wereldnieuws werd nadat hij op 2 september 2015 in de Middellandse Zee verdronk.

Het boek ‘Bede aan de Zee’ is geen klassiek boek maar een graphic novel waarin de tekeningen minstens even belangrijk zijn als de tekst.

Na het lezen van het boek werden onze leerlingen op hun beurt geïnspireerd om hetgeen ze gelezen hadden, creatief te verwerken.

Er werd een interview met ex-vluchtelingen opgenomen, schilderijen, digitale kunstwerken en powerpoints gemaakt, teksten geschreven die de sfeer uit het boek perfect weergaven.

Als tweede boek lazen we daarna ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’ van Luc Descamps.

Dit boek was een volledig waargebeurd verhaal van een jong meisje dat wordt aangereden en waarbij de chauffeur vluchtmisdrijf pleegt.

In het boek wordt het verhaal van Eva verteld na het ongeluk; het vallen en opstaan tijdens de revalidatie en haar uiteindelijke terugkeer in de ‘gewone’ wereld.

De schrijver van he boek, Luc Descamps bracht ons eind maart een bezoek en vertelde over ‘de making of’ van het boek. Hij boeide iedereen met zijn verhalen over jongeren die hij vaak als inspiratie voor zijn boeken gebruikt.

Ook dit boek zette onze leerlingen aan om de inhoud via teksten en filmpjes creatief  te verwerken.

Op het slotevenement in ‘De Vooruit’ werd dit alles getoond aan elkaar en aan Kadir Balci, de mysterygast van de dag. Kadir las ook beide boeken en vertelde wat hij van de boeken en de creatieve verwerking vond.

Ook de Gentse rapper Fatih verblijdde ons met twee optredens en sprak onze leerlingen heel direct aan. Naomi en Cécile uit 4 verzorging sloten deze namiddag af met een prachtige live versie van het nummer Titanium, dat verwijst naar de sterkte en de moed van Eva uit het boek ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’.