23
apr
2019

Opmerkelijke fietsrekken in Gent

by admin | no comments | Schoolactiviteiten 2018-2019

Vrijdag 19 april 2019: een uitzonderlijk goede vrijdag voor de persvoorstelling van het project ‘Weld·in·Gent’.

Heel bijzonder, een reeks heel wijze fietsenstallingen te kunnen ontdekken op de binnenkort van de Sint-Pietersabdij. De ontwerpen én realisaties zijn van de hand van vijf Gentse scholen (BuSO Wagenschot, CVO Gent, CVO Kisp, Edugo Glorieux en GO! Groenkouter).
Ja, die opleiding lassen, kennen we met zijn allen misschien onvoldoende. Doch nu Het Gents Gazetje zich smeet in het onderzoek naar het kunnen en het resultaat zag van: hoe vijf verschillende scholen ingingen op de uitdaging om binnen het project ‘Weld·in·Gent’ zelf unieke fietsenstallingen te ontwerpen en te realiseren, niets anders dan bewondering.

Het zit hem in de functionaliteit, de creativiteit en de vaardigheid om zulke diverse ontwerpen te kunnen uitvoeren. Heel tof die details en de verwijzingen naar.. Gent en comfort, zoals de drakenkopjes, de fietsstalling annex bankje, de dubbele fietsstandaard met 1 zitplaats (met creativiteit kunnen er meer fietsen gestald worden en wordt het een ontmoetingsplek)..
Ik zou er nog zoveel meer over vertellen, maar een betere aanrader is: ga zelf eens kijken.

Van 20 april tot en met 28 april kan het grote publiek de resultaten van dit unieke project komen bewonderen op de binnenkoer van de Sint-Pietersabdij.

Ter info:
Met het project ‘Weld·in·Gent’ smeden de leerlingen/cursisten en leerkrachten de band tussen de Gentse staalindustrie en Gent als fietsstad. Om de fietsenstallingen een creatievere toets te geven in het stadsbeeld, gingen de scholen dan ook aan de slag binnen de volgende parameters:
– De ontwerpen werden vervaardigd uit metaal (ferro en/of non-ferro), al dan niet in combinatie met andere materialen.
– De functie ‘fietsenstalling’ was uiteraard primair.
Bijkomende functies zoals zitbank, plantenbak, verlichting… konden geïntegreerd worden.
Aangezien de ontwerpen bedoeld zijn als straatmeubilair, kreeg ook het veiligheidsaspect de nodige aandacht. Dit initiatief was geen wedstrijd, vandaar het extra aandachtspunt op de inzet van de scholen, leraarskorps en leerlingen.

Wellicht krijgen deze stallingen later een plek ergens in Gent, maar daarover later meer..

Reportage AVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *